På gyngende grunn - bekkenbunnshelse

Urinlekkasje, nedfall av livmor, blære, urinrør eller endetarm som følge av slapp bekkenbunnmuskulatur sies å ramme ca 30% av alle kvinner. I tillegg er opptil 50% av kvinner også plaget av underlivsprolaps. Det er en ganske høy prosentandel.

Les mer

Yasmins joggeutfordring - riktig støtte

Løping er faktisk en serie med sammenhengende små hopp, og påvirker kvinnekroppen på samme måte hopping gjør . Når vi løper får det brystene våre til å bevege seg på de mest overraskende måter: opp-og-ned og fra side-tilside.

Les mer

Yasmins joggeutfordring - driit i janteloven

På min lille joggemisjon møter jeg janteloven i meg selv. Den forteller meg gjerne og ofte hvor liten jeg er. Ikke direkte eller rett ut. Neida, den er mer kløktig enn det. Ofte pakket inn i sukkersøte omformuleringer som sakte luller meg inn i dens forsløvende mantra.

Les mer

Yasmins joggeblogg - progresjon

Yasmins joggeblogg - progresjon

Vi skal se litt nærmere på myter om muskler. Du har kanskje hørt at når man bygger opp musklene, rives muskelfibre over. Det skaper progresjon i muskelbyggingen. “No pain - no gain!” Eller?

Muskelfibre

Muskelskade - eller å rive over muskelfibre - har ikke noe med med muskelvekst å gjøre. Etter treningsøkter med mye muskelskade vil musklene nemlig bruke lenger tid på å restituere seg. Kanskje er til og med muskelveksten ferdig. Da er det dumt å måtte vente på at dette skal repareres før man kan trene på nytt, når muskelen egentlig er klar for en ny runde med stimulering. Dette er ikke det samme som å bli litt støl, for å presisere dét. Man bør satse på å trene slik at man får en belastning som står i stil med din kropps generelle tåleevne. Hørtes fint ut. Hva betyr så det?

bodybuilder-muscle-png-1.png

Muskelkraft

Det betyr å belaste kroppen med tung nok belastning til at du stimulerer musklene til vekst. Tung belastning på muskelene vil si at muskelen fyrer opp en kraft som er større enn den ytre belastningen. Da er det større sjanse er det for at flere av reseptorene i muskelfibrene dine sender et kraftig signal til kroppen om at muskelen må vokse for å takle stresset den blir utsatt for. Dette er nemlig det vi kjenner på kroppen som stølhet. Når vi beveger oss på en ny måte med et visst antall gjentakelser. Det er altså ikke det samme som å belaste seg maksimalt eller til du nesten krabber over målstreken med tunga di som et slips ut av munnen.

Treningsintensitet

Det som er viktig, er å stimulere alle muskelfibrene dine nok til at de føler at de har en grunn til å vokse, men ikke nødvendigvis så mye mer enn det. Det skal altså egentlig ikke så mye belastning til som du tror. Men litt må til. En mekanisk belastning som gir en sunn og balansert treningsintensitet. Du behøver altså ikke “gønne på” til du ikke klarer et skritt til eller en biceps curl til. Dette er den beste strategien for å bygge muskler.

Liv og død

Vi behøver altså ikke ta livet av oss selv, for å reise oss som “Fuglen Fønix opp av asken” for en bedre versjon av oss selv. Du får ingen medallje for å ta livet av deg selv i prosessen. Bare muskelverk. Vi må med andre ord bevege oss vekk fra den ubevisste hviskingen at man må dø for å leve. Lide for å leve. No pain, no gain!

For å bygge opp en sunn muskelmasse som varer, har du lov til å spare deg litt. Ikke gi alt. Det vi må ta livet av er de gamle mytene om at muskler og rå kraft er alt som teller. Begrave mytene istedenfor kroppen din i mengder av belastning. Det er nemlig lov å bruke hodet, og oppdatere seg. Slik jeg har gjort i min joggeprosess. Du som er litt oppmerksom, vil legge merke til noen av det jeg sier som ikke helt står i stil med hva jeg skriver her. Dette er en del av min joggehistorie. Helt nakent og ærlig. Min prosess!

Som lyrikken i sangteksten sier:

“Life without knowledge, is death in disguise”

Yasmins joggeutfordring - kraft og inspirasjon.

Yasmins joggeutfordring - kraft og inspirasjon!

I min lille joggeutfordring drives jeg fra punkt til punkt på min vei. Mine “hellige” lyktestolper. Min indre røst roper: “Du klarer det! Neste lyktestolpe. Kjør på!” De driver meg videre, men likevel er ikke disse lyktestolpene lyset på min sti. Den kraften kommer innenifra.

Inspirasjon

Det er viktig å skape holdepunkter i hverdagen. Uten et eller flere holdepunkter på veien mister man lett oversikten og kraften. Disse holdepunktene er med på å bekrefte din indre driv - din i n p i r a s j o n. Holdepunktene er skapt for å omdefineres og glemmes, men vår indre driv kan vi ikke tilate oss å glemme. Dette er din indre fyrbøter! Den som fyrer deg videre i selve livet, uanhengig av ditt individuelle prosjekt. Den visjonære deg, rett og slett. Denne kvinnen eller mannen finnes der inne og lengter etter å komme til overflaten for å trekke pusten.

Kraft

Lungene dine (med hjertet) er kroppens kraftstasjon. Dype pusteøvelser styrker både teknikk, hjertekapasitet og åndedrettsmusklene. Forskning har vist at eliteutøvere forbedrer tidene sine med opptil 4,5 prosent på bare fire uker ved hjelp av målrettede pusteøvelser. De aller fleste av oss puster i brystet når vi løper. Det tilsvarer ca 0,5 liter oksygen. Med riktig teknikk med å puste ned i magen kan du øke dette inntak av oksygen til ca. 3,5 liter.

Det er mangel på nok oksygen som gjør at du blir andpusten og musklene slitne eller fulle av melkesyre når du løper. Kommer du i bedre form klarer kroppen å transportere mer oksygen til musklene dine slik at du kan løpe lengre eller fortere.

Kraft finner du også ved å fokusere på ett skritt av gangen. Innse at hvert skritt er et mål i seg selv. Når vi praktiserer pust og nærvær gjennom hvert enkelt skritt, overfører man en vanvittig kraft. Dette er din mentale kraft og vilje til å sette en fot fremfor den andre som i det lange løp er avgjørende. En kraft som er fyrt opp av din inspirasjon.

En Iransk-Amerikans dikter og oversetter av Sufi Mystikk, Avideh Shashaani deler:

Innenfor Sufism er det indre åndelige livet vårt sett på som en et lysspekter som rangeres fra fundamentalisme til mystikere. Din plass innenfor dette spekteret avhenger av hvor du er på din åndelige vei og den kunnskapen du har om dette. Innenfor denne mystiske Islamske tradisjonen er vi en vev av himmel og jord - ånd og materie. Vi er ikke syndige mennesker som trenger frelse, men derimot glemsomme og skjødesløse mennesker.

Avspark

Jeg har funnet ut at jakten på meg selv er en livslang prosess - kall det gjerne joggetur - der vi oppdager biter av oss selv på veien. Når vi setter sammen alle bitene, har vi fått det fulle bildet av vår inspirasjonskilde. I kristne sammenhenger kalles det Imagio Dei. Når vi ser hele refleksjonen av oss selv i Gud og Gud i oss . Vår reise på livets landevei handeler om å finne tilbake til vårt sanne Jeg, som er blitt begravd under lag av glemsomhet og slurv.

For å bruke sufi begrepene, tenker jeg at vår glemsomme natur som er en naturlig del av vår menneskelige natur. Det er en del av oppdagelsesreisen vår. Målet er å gjenoppdage vår opprinnelse og å huske Gud. Eller oss selv. Finne tilbake til det minnet som hviler dypt i våre sjeler. Dermed også freden i vår sjel! Når vi kobler oss på denne “grooven” i vårt indre, finner vi tilbake til den ultimate kraften i oss. Denne ferden går fra “lyktestolpe til lyktestolpe” og leder oss videre i jakten på urkraften. I dette moduset finner du tilbake til kraften i avsparket ditt. Ditt egentlige jeg.

Yasmins joggeutfordring - mørbanket etter trening! Er det farlig?

Mørbanket av trening! Er det farlig?

Første og andre dags jogging er iverksatt. Jeg er mentalt inne i en slags skrekkblandet fryd over joggingen. Var dette lurt? Vil kroppen tåle dette? Hvorfor må jeg egentlig gjøre dette? Men det som skriker høyere enn tvilstankene er kroppen.

St%C3%B8l.jpg

STØL!

Det er ikke farlig å være støl. La oss først slå det fast. Ulempen med stølhet er at det er vanskelig å yte maks i denne tilstanden. Men hva hjelper egentlig mot stølhet? De lærde strides faktisk om dette. På meg kom stølheten som forventet, men likevel “som julekvelden på kjerringa.”

Melkesyre?

Det er faktisk forskjell mellom melkesyre og stølhet. Melkesyre er noe man opplever “der og da.” Også kjent som melkesyreterskelen. Når intensiteten øker, tar den anaerobe forbrenningen over. Kroppen klarer ikke å ta ikke opp og fordele oksygen raskt nok. Dette skjer gjerne i sammenheng med utholdenhetstrening. Men melkesyre brytes rimelig rakst ned i muskelaturen. Innen en time, faktisk. Så dette er ikke en forklaring på “stølhet.”

Sølhet, en betennelsesreaksjon?

Stølhet er antaksligvis små rifter eller “sår” som har oppstått i musklene, og som danner en betennelsesreaksjon. Denne reaksjonen gir vonde og ømme muskler, en stølhet som gjerne pågår ett sted mellom 24-48 timer før det gir seg. Poenget er betennelsesreaksjonen, heller enn rupturen i muskelcellene.

Kom deg opp på hesten igjen

Selv opplevde jeg også at stølheten kom for fulle mugger dag 2 av joggemisjonen min. Kroppen hyyylte av skrekkblandet fryd. Men stølhet er jo ikke farlig, men en naturlig konsekvens av hardere trening. Det finnes desverre ingen oppskrift på riktig fremgangsmåte “mot” stølhet. It comes with the territory. Og: Det går over!

Med andre ord: Kom deg opp på hesten igjen! Ta, sats og ikke gi opp med å ta pause i flere dager. Da blir man bare støl på nytt igjen! Møt kroppens signaler med variasjon i tempo, distanse eller terreng. Variasjon i trening er alltid en vinner.

Stå på i din ferd!

Nyt denne videoebloggen - Årets andre - Motivasjon